olam food ingredients zet cacaodoppen om in energie voor de fabriek

Twee circulaire biomassaketels zijn in gebruik genomen bij cacaoverwerkingsfabrieken van olam food ingredients (ofi) in Nederland en Duitsland, waardoor de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd.

 

De ketels gebruiken cacaodoppen, een restproduct uit het productieproces, als brandstof om stoom op te wekken, die op zijn beurt de bereiding van de cacao-ingrediënten van ofi’s top merk, deZaan, van energie voorziet in de fabrieken in Koog aan de Zaan, Nederland, en in Mannheim, Duitsland - waar het volgens ons de eerste cacaodoppenketel van zijn soort in het land zal zijn.

 

De ketel in Koog aan de Zaan is deels gefinancierd door een subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en nam meer dan vier jaar in beslag van concept tot voltooiing. De ketel zal het aardgasverbruik en de CO2-uitstoot van de fabriek met 50% verminderen. Alleen al in 2022 gebruikte ofi 8.000 ton cacaodoppen om groene energie op te wekken, wat gelijk staat aan het gebruik van 3,4 miljoen kubieke meter aardgas, waardoor de absolute CO2-uitstoot van de fabriek met 23% is gedaald. Dit staat gelijk aan het verwarmen van meer dan 3.000Nederlandse huizen per jaar.

 

De tweede ketel in de fabriek van ofi in Mannheim is ontwikkeld via een joint venture met energiebedrijf MVV. Deze ketel kan tot 90% van de stoom leveren die nodig is om de fabriek van energie te voorzien, waardoor jaarlijks ongeveer 8.000 ton CO2 wordt bespaard. De nieuwe installatie is een aanvulling op de circulaire biomassaketels die worden gebruikt in de ofi cacaofabrieken in Brazilië, Ivoorkust, Indonesië en Singapore.

 

Deze nieuwste stap maakt deel uit van de ambitie van ofi voor duurzame cacao, Cocoa Compass, waarin ambitieuze doelen zijn gesteld - waaronder een vermindering van 30% van de kosten voor natuurlijk kapitaalin 2030. In 2021 heeft ofi deze kosten in haar wereldwijde cacaoverwerkingsactiviteiten met 11% per ton verwerkte producten verlaagd, mede dankzij het netwerk van biomassaketels die cacaodoppen gebruiken en andere initiatieven zoals groene elektriciteit en zonnepanelen.

 

 

1 Het aantal woningen is berekend op basis van het gemiddelde verbruik van huishuidens volgens EnergieNed.
2 De kosten/boekhouding van natuurlijk kapitaal volgt een holistische systeembenadering om de werkelijke waarde van de natuur, mensen en samenleving voor mensen te begrijpen. De economie moet worden erkend als onderdelen binnen een diep onderling verbonden wereldwijd systeem en samen worden aangepakt om waarde te leveren voor alle kapitalen. Het is een benadering om de veranderingen in de voorraad natuurlijk kapitaal op verschillende schalen te meten en de waarde van ecosysteemdiensten te integreren in boekhoud- en rapportagesystemen.

Susanne Folkerts, Global Operations Head of Sustainability & Environment, ofi, zei:

"We ondernemen actie om de planeet te beschermen en waarde te creëren voor onze klanten, zodat zij hun consumenten duurzamere keuzes kunnen bieden. Van de steun die we geven aan boeren over de hele wereld tot de manier waarop we hun cacao omzetten in ingrediënten van hoge kwaliteit in onze verwerkingsfabrieken. Deze innovatieve ketels zijn essentieel voor het verminderen van scope 1 en 2 emissies3 en het waarmaken van onze Cocoa Compass ambitie. We dragen ook ons steentje bij aan het versnellen van de klimaatagenda van de Green Deal van de EU, waarin de overgang naar een meer circulaire economie van fundamenteel belang is. We zijn blij dat we door het Platform Verduurzaming Industrie, een initatief van overheidsorganisaties zijn erkend als koploper op het gebied van duurzaamheidsinnovatie en hopen dat andere productiebedrijven geïnspireerd zijn geraakt om te investeren in circulaire biomassa als onderdeel van hun decarbonisatietrajecten."

 

 

3 Scope 1 omvat directe emissies van bronnen in eigendom of beheer. Scope 2 omvat indirecte emissies door de aankoop en het gebruik van elektriciteit, stoom, verwarming en koeling. Gedefinieerd door Carbon Trust

David van Baarle, Specialist Industriële Duurzaamheid, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO):

"ofi heeft laten zien hoe het optimaal benutten van restproducten kan leiden tot aanzienlijke CO2-besparingen. Door een biomassaketel te ontwikkelen die zijn eigen cacaodoppen gebruikt om de productie van zijn deZaan cacaobestanddelen aan te drijven, stelt het een inspirerend voorbeeld voor andere industriële bedrijven. We zijn dan ook dankbaar dat ofi zijn branchegenoten de kans geeft om zijn voorbeeld te volgen."

Ralf Klöpfer, Sales Director bij MVV Energie AG

"Deze circulaire biomassaketel is een sterk voorbeeld van hoe bedrijven hun activiteiten kunnen decarboniseren. De implementatie van dit staaltje techniek, samen met ofi, was niet zonder uitdagingen; het is echter de moeite waard geweest om onze visie voor een klimaatneutrale toekomst tegen 2040 te ondersteunen en daarbij nieuwe wegen in te slaan. MVV wil een van de eerste energiebedrijven in Duitsland worden die #klimaatpositief is. Met ons Mannheim-model kunnen we onze klanten ondersteunen bij het realiseren van hun duurzaamheidsdoelstellingen. Daarom zijn we bijzonder blij dat we met ofi hebben kunnen samenwerken aan dit circulaire biomassa-initiatief.“

Over ofi

ofi (olam food ingredients) is een nieuwe operationele groep die is voortgekomen uit Olam. ofi biedt duurzame, natuurlijke voedingsproducten en -ingrediënten met toegevoegde waarde, zodat consumenten kunnen genieten van de gezonde en heerlijke producten waar ze van houden. Het bestaat uit toonaangevende bedrijven op het gebied van cacao, koffie, zuivel, noten en specerijen. ofi heeft een unieke wereldwijde aanwezigheid in de waardeketen opgebouwd, inclusief eigen landbouwactiviteiten, herkomst op de boerderij en productiefaciliteiten. ofi werkt samen met klanten, waarbij het gebruik maakt van zijn complementaire en gedifferentieerde portfolio van trendy voedingsproducten, om samen oplossingen te creëren die anticiperen op en voldoen aan de veranderende voorkeuren van de consument naarmate de vraag toeneemt naar gezondere, traceerbare en duurzame voeding. U kunt zich abonneren op de ofi-nieuwsberichten via www.ofi.com/news-and-events (privacyverklaring hier). Als u geen informatie van ofi wenst te ontvangen, neem dan contact op met media@ofi.com.

 

Volg @ofi-group op LinkedIn.

 

 

Over Olam

Olam Group is een toonaangevende voedingsmiddelen- en agribusiness die wereldwijd aan 20.200 klanten voedingsmiddelen, ingrediënten, diervoeder en vezels levert. Onze waardeketen strekt zich uit over meer dan 60 landen en omvat landbouw-, verwerkings- en distributieactiviteiten, evenals een wereldwijd netwerk van boeren. Met ons doel 'Re-imagine Global Agriculture and Food Systems', wil Olam Group de vele uitdagingen aangaan die komen kijken bij het voldoen aan de behoeften van een groeiende wereldbevolking, en tegelijkertijd een positieve impact hebben op boerengemeenschappen, onze planeet en al onze belanghebbenden. Met het hoofdkantoor en de beursnotering in Singapore behoort Olam Group momenteel tot de top 30 van grootste primaire beursgenoteerde bedrijven in termen van marktkapitalisatie op SGX-ST. Sinds juni 2020 is Olam Group opgenomen in de FTSE4Good Index Series, een wereldwijde indexserie voor duurzame investeringen ontwikkeld door FTSE Russell, na een strenge beoordeling van Olam's toeleveringsketenactiviteiten, impact op het milieu en transparantie van het bestuur. De FTSE4Good Index Series identificeert bedrijven die sterke milieu-, sociale en bestuurlijke (ESG) praktijken laten zien en wordt gebruikt door een verscheidenheid aan marktdeelnemers om verantwoorde beleggingsfondsen te creëren en te beoordelen. Meer informatie over Olam is te vinden op www.olamgroup.com. Olam is gevestigd op 7 Straits View, Marina One East Tower #20-01, Singapore 018936. Telefoon: +65 63394100, Facsimile: +65 63399755. Je kan je via www.olamgroup.com aanmelden voor de Olam Newsroom, de privacyverklaring is hier te vinden. Indien u geen informatie van Olam wenst te ontvangen, neem dan contact op met media@olamnet.com.

 

 

Over MVV

Met meer dan 6.100 werknemers en een jaaromzet van ongeveer 4,2 miljard euro is MVV een van de toonaangevende energiebedrijven in Duitsland. De focus van onze activiteiten is de betrouwbare, economische en milieuvriendelijke energievoorziening voor onze klanten uit de industrie, handel en particuliere huishoudens. Daarbij bestrijken we alle stadia van de energiewaardeketen: van energieopwekking, energiehandel en energiedistributie tot de exploitatie van distributienetwerken, verkoop, milieu en energiediensten. Daarnaast investeren we in de toekomstige levensvatbaarheid van onze netwerken, in de modernisering van onze opwekkingscentrales en in innovatieve groene technologieën. We zijn pioniers in de energietransitie en hebben ons met ons Mannheim-model vastgelegd op een strategisch pad dat ons in 2040 klimaatneutraal zal maken en dat ons daarna als een van de eerste energiebedrijven in Duitsland klimaatpositief zal maken. Daarbij richten we ons consequent op de warmtetransitie, de elektriciteitstransitie en de daarmee samenhangende uitbreiding van hernieuwbare energiebronnen, en op groene producten en oplossingen voor onze klanten. Met onze klimaatdoelstellingen zitten we op het pad van 1,5 graad. Dit is bevestigd door het internationale "Science Based Targets Initiative" (SBTi). Daarnaast behoren we volgens het gerenommeerde ratingbureau ISS tot de vier beste energiebedrijven ter wereld op het gebied van duurzaamheid. Bij alles wat we doen kunnen we rekenen op de toegenomen competentie en knowhow van onze medewerkers. We zullen hen ook in de toekomst zekere en aantrekkelijke banen blijven bieden.  MVV is een bedrijf in de metropoolregio Rijn-Neckar, terwijl de MVV Groep wereldwijd actief is.

 

 

Over RVO

De RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) is een overheidsinstantie die ondernemers, NGO's, kennisinstellingen, beleidsmakers en organisaties helpt bij het investeren, ontwikkelen en uitbreiden van hun zakelijke projecten, zowel in Nederland als in het buitenland. De RVO is onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Door middel van financiering en netwerken verbetert RVO samenwerkingen en versterkt het posities. Op het gebied van duurzaamheid helpt RVO organisaties te verduurzamen door kennis, netwerken, instrumenten en in sommige gevallen subsidues te delen. De RVO heeft meer dan 6.100 medewerkers, verspreid over 5 kantoren. De combinatie van al hun verschillende expertisegebieden is een van hun sterkste punten, en ze vindt de verbinding tussen haar mensen essentieel. Door het uitwisselen van ideeën, nieuwe inzichten en kansen wil de RVO ondernemers en beleidsmakers vooruit helpen.